Micul secret al marilor cumparaturi

De cativa ani buni, mi-am dat seama ca vorba populara “omul gospodar isi face vara sanie, si iarna caruta” este foarte adevarata. Acum, sa explic: intr-o zi, un prieten bun de-al meu imi spune daca vreau sa ma duc cu el in mall sa isi ia haine. Ii spun ca ma duc, dar de ce nu putem merge in alta zi? Si imi explica rabdator ca fix in ziua aceea se dadea startul la promotii, iar el nu trebuia sa piarda acest lucru. In plus, avea o suma frumusica pe care dorea sa o cheltuie pe imbracaminte si mi-a explicat ca asta e mecanismul lui - nu isi cumpara niciodata imbracaminte la pret intreg, ci isi pune bani deoparte, asteapta perioada de promotii si tabara pe hainele la care se uitase mult timp cu jind, exact ca o hiena asupra pradei.

Initial, mi s-a parut un pic ciudat; ma gandeam ca e frustrant sa vezi ceva in magazin si sa rezisti sa il cumperi, sperand ca poate il vei mai gasi la promotii. Apoi, mi-am dat seama ca oricat de ciudat ar parea, este un rationament care mi-ar putea lasa niste bani frumosi in portofel sau ar putea sa imi umple sifonierul mai abitir decat o faceam eu luand hainele la pret intreg. Ca sa nu mai spun ca uneori mi se parea ca dau pe o haina cat nu face, dar daca imi facea cu ochiul mai ceva ca o gheisa experimentata, nu ma puteam abtine si gaseam tot felul de pretexte ca sa o cumpar si sa fiu si impacata cu pretul ei. Insa, ceea ce ar fi trebuit sa fac, pentru ca mecanismul asta nou de cumparat imbracaminte sa functioneze, era sa nu intru prin magazine, macar pana deveneam imuna la hainutele frumos aranjate, dar cu pret intreg.
Zis si facut. Greu a fost, aveam sa descopar, sa imi pun bani deoparte, nu sa rezist la tentatia de a-mi cumpara haine care nu erau la promotii, pentru ca eram tentata sa ii cheltui pe tot felul de alte nimicuri. Insa, de cativa ani fac acest lucru, imi cumpar haine numai in perioada de promotii si vreau sa spun ca este cel mai bun trick financiar pe care l-am invatat vreodata. Este solutia ideala pentru a avea haine pe care altfel nu aveai cum sa le ai si de a fi in pas cu moda intr-un buget pe care ti-l permiti.

Mai iute ca moartea

Mai iute ca moartea este ardeiul, ciudată comparaţie dar explicaţia gândită zic eu că este pe măsură. Atunci când mănânci ardei şi dai peste iuţimea lui, îi simţi în tot corpul prezenţa: obraji ţi se înroşesc, cerul gurii îţi ia foc, tâmplele îţi pulsează, iar sângele circulă cu o altă viteză.

Moartea este o necunoscută a fiinţei umane, poate ea nu îţi trezeşte nici unul dintre sentimentele descrise mai sus şi atunci mai iute ca moartea simţi ardeiul. Nici apa, simbolul vieţii nu este capabilă să vindece suferinţa de după un ardei exemplar de iute. Bineînţeles că nu a fost luată în calcul varianta că moartea poate fi vindecabilă.

Coincidenţă sau nu, cultura de ardei ocupă un loc important în ţara noastră dar pentru că suntem deosebiţi preferăm ardeiul gras nu cel iute.

O altă explicaţie a comparaţiei de mai sus este cea pe care am regăsit-o întâmplător într-un articol în care ne informa pe noi, cetăţenii de rând, că în laboratoarele indiene se realizează grenada cu ardei, prezentată ca o armă non-toxică. Contrariant mesaj: arma non-toxică dar al cărei scop este moartea. Această armă atacă foarte repede iar dacă moarte este instantanee ajungem iarăşi la concluzia că ardeiul este mai iute decât moartea. Tot ca o coincidenţă sau nu, India este recunoscută pentru cultivarea de ardei foarte iuţi.

Drept cel mai iute ardei din lume este certificat Naga Viper, bineînţeles după lungi dezbateri. Aşadar conform logicii putem concluziona că mai iute decât moartea este Naga Viper. Mulţumim pentru această concluzie logicii matematice.