Sahul si stimularea inteligentei

Dezbaterile legate de coeficientul de inteligenta si jocuri au existat dintotdeauna, cercetatorii avand si dovezi in vederea sustinerii spuselor lor, ei fiind de parere ca jocul de sah poate fi incadrat in seria jocurilor de stimulare a inteligentei.

Potrivit lor, exista o legatura stransa intre coeficientul de inteligenta si calitatea unui jucator de sah, deoarece cu cat jucatorul este mai inteligent cu atat se imbunatateste si jocul de sah. Tot cercetatorii au fost cei care au stabilit modalitatea de functionare a creierului in timpul unui joc de sah, ei afirmand ca, stimulii vizuali sunt foarte importanti in ceea ce priveste o persoana care doreste sa joace sah, deoarece ochiul inregistreaza modalitatea de pozitionare a pieselor pe tabla si le asociaza cu diverse simboluri, transmintand informatia prin conexiuni neuronale catre creier. In ceea ce priveste stimularea inteligentei la copii prin intermediul jocului de sah, se pare ca ,acesta, are un rol destul de important in cresterea nivelului de creativitate si gandire. Micii sahisti pot avea si alte beneficii in ceea ce priveste ajutorul dat de catre acest joc in dezvoltarea lor si a proceselor de stimulare a inteligentei.

In primul rand, s-a stabilit ca, sahul imbunatateste memoria copiilor ei fiind mai atenti in cee ce priveste pozitia pieselor pe tabla, modul in care acestea sunt organizate ori anticiparea miscarilor pe care adversarul urmeaza sa le faca. Mai apoi, jocul de sah ajuta in dezvoltarea logicii, deoarece s-a stabilit in urma intervievarii unui numar mare de practicanti ai acestui sport ca, acestia au fost mai atenti atunci cand au avut de luat anumite decizii numarul greselilor fiind mai redus.

Jucatorul de sah isi bazeaza fiecare miscare pe un spirit de observatie si analiza destul de ridicat, aceste laturi fiind si ele dezvoltate in urma jocului. Un jucator bun trebuie sa fie atent la fiecare miscare pe care urmeaza sa o faca, sa realizeze calcule mentale bazate pe pozitia in care se afla, dezvoltandu-si astfel abilitatile de gandire si observatie acestea ajutandu-l si in situatiile intalnite in viata de zi cu zi.

Jocul de sah are o multitudine de beneficii asupra celui ce alege sa-l practice, pe langa acela de destindere, castigandu-si de departe denumirea de sportul mintii datorita principalelor calitati pe care le are in dezvoltarea intelegentei jucatorului.

Up in the air

Cand parintii mei au fost in Italia, mama a plans cu cateva zile inainte sa plece. Motivul? Ii era frica sa zboare cu avionul. In aeroport i-au mai curs cateva lacrimi, dar totul a decurs bine. Ajunsa acolo, si-a dat seama ca trebuie sa se intoarca…tot cu avionul si a mai plans putin. In avion, la decolare, cand au plecat din Roma, pune speriata mana pe tatal meu si, cu ochii mari, ii spune: „eu nu pot sa zbor“. Asa ca au coborat la urmatoarea statie, adica Romania.

De ce le este frica oamenilor sa zboare cu avionul? Probabil li se trage de la emisiunea „Dezastre in aer“ sau de la anumite traume suferite. Oricare ar fi motivul, statisticile arata ca mai multe persoane mor in accidentele rutiere decat in cele aviatice.

Mie mi-a placut intotdeauna sa zbor cu avionul. Este interesant si palpitant! Acolo sus realizezi sa singura ta scapare este in mainile lui Dumnezeu. Oricum, daca iti este dat sa mori, aceasta se poate intampla chiar si in somn, nu trebuie neaparat sa fii intr-un avion. Nu voi uita niciodata rasaritul pe care l-am vazut din avion pe cand ma intorceam dintr-o vizita din Spania. Nu pot folosi cuvintele pentru a explica culorile vii pe care le-am vazut acolo sus. A fost spelendid! Imi pare rau ca nu am avut un aparat de fotografiat, insa acel moment a fost imortalizat in memoria ta si va ramane tot timpul acolo.

Se spune ca 90% din fricile pe care le avem nu se vor intampla niciodata si cred acest lucru. Ne ingrijoram in fiecare zi cu privire la foarte multe aspecte ale vietii si la sfarsitul vietii realizam ca nu s-au concretizat.

Haideti sa lasam orice frica si sa ne traim viata curajosi, acceptand provocarile pe care aceasta le aduce!

Elysium – viitorul lumii noastre?

Am vazut Elysium. Recunosc ca nu gust prea tare genul SF si mai ales povestile despre apocalipsa sau viitorul omenirii, dar am ales Elysium pentru ca il are in rolul principal pe Matt Damon. Si imi place Matt Damon. Imi place mult. Dar nu cred ca m-as fi putut obisnui vreodata sa il vad in rol de super erou. Si nici nu este… Pe un Pamant unde traiesc numai oameni simpli, saraci, controlati, la limita dintre viata si moarte, in poluare si mizerie, Matt Damon – un fost infractor juvenil - isi duce viata de pe o zi pe alta, incercand sa se tina departe de infractiuni. Insa cand este intoxicat cu un nivel letal de radiatii, incepe lupta pentru a-si castiga un loc pe o planeta artificiala unde se poate insanatosi. O lume creata de bogatasii lumii, care traiesc acum in Elysium, un taram de basm, cu verdeata, aer respirabil, proprietati incredibile si oameni extrem de bogati, femei frumoase si barbati eleganti, dar mai ales o lume fara boli, o lume unde orice infirmitate sau boala este vindecata in cateva secunde, pe o platforma medicala.

Nu pot cota filmul printre preferintele mele si nici nu cred ca l-as recomanda daca cineva m-ar intreba ce filme am mai vazut si ce i-as recomanda. Ramane insa un SF dragut, cu un ritm al actiunii destul de alert, cu o poveste interesanta, si care ridica intr-o oarecare masura cateva intrebari legate de viitorul omenirii, mai ales ca cele cateva imagini de pe Pamant, intr-un Los Angeles intesat de hispanici sunt foarte asemanatoare cu anumite zone ale lumii de astazi, cu exces de poluare, de aglomeratie si de saracie.

Experienta primului job

Fiecare dintre noi a avut un prim job. Si a trait o experienta la acel job, buna sau rea. Pe mine foarte greu m-au lasat ai mei sa muncesc in timpul facultatii, fiindca scoala era pe primul loc. Doar ca am insistat foarte mult, pana nu au mai avut ce face si au cedat. Asa ca am inceput sa-mi caut de lucru. Eram atat de incantata incat nici nu concepeam ca nu-mi va place ce voi gasi. Nu dupa mult timp, mi-am gasit un job de vanzatoare intr-un magazin de haine.
 
Am vorbit cu sefa si nici una nici doua m-a si angajat, urmand sa-mi faca si cartea de munca. Doar nu era sa muncersc la negru. Prin urmare a inceput si prima zi de lucru. Mi s-a explicat ce am de facut si puteam sa incep linistita. Eu eram pe raionul destinat hainelor de barbati. Doar ca mi se parea foarte aiurea cum decurgeau lucrurile in magazinul ala. Cand veneam la munca, trebuia sa numar toate hainele, dar absolut toate hainele de pe sala si din depozit. Sa vad daca totul e ok. Si asta se facea cand era inca la munca si colega. In momentul in care vindeam ceva, trebuia neaparat sa stergem din caietul mare, produsul respectiv. Si seara urma sa facem nush ce calcul, sa adun toate sumele din caietul ala, si daca dadea egal cu nu mai stiu ce chestie era bine. Mi-am prins urechile in calculele alea. Stateam cu al meu la cafele si la pizza seara in oras, doar sa ne iasa calculele. Colega care era cu mine pe raion era o neserioasa. La inceput s-a dat buna si ca ma ajuta si cu aiai si cu aialalta, insa cand au inceput examenele la scoala, s-a facut ca ploua. Prin urmare m-am dus la facultate si mi-am lasat raionul nesupravegheat. Cand m-am intors au urmat niste mustruluieli zdravene din partea sefei. Oricum nu ma avea la suflet fiindca nu ma lingusam pe langa ea. Intr-un final m-am hotarat sa-mi dau demisia. Insa minuntata mea sefa, nu m-a lasat sa-mi semnez demisia. Colega mea, a ascuns o camasa, o curea si o cravata, care valoreau cat salariul meu pe luna respectiva. Dupa ce le-am gasit, m-am dus la sefa am facut scandal si am plecat la scoala. A doua zi urma sa fie ultima mea zi la munca. Ajunsa la facultate ma suna individa si ma intreaba daca mai vin la munca. Si i-am spus ca vin dupa exemene. S-a enervat si mi-a zis: Auzi, tu stii cum iti iei locul asta de munca : ca pe o p..a!!!!. Pfuai ce nervi mi-a facut.
 
Atunci i-am zis ca va fi ultima mea zi de munca si ca pe mine nu ma mai vede acolo. Am plecat dupa examen la munca, i-am predat colegei tot ce aveam de predat si gata. Am plecat. A facut sefa scandalul anului, ca mie mi-a venit cartea de munca si eu de ce nu o semenez. De-aia ca nu vreau. Am mai trecut pe acolo doar sa-mi iau banii si bonurile. Nici in ziua de azi nu trec pe acolo. Sefa a ramas aceeasi, insa fetele s-au schimbat.

Nike raspunde acuzatiilor din Samoa

Pro Tattoo Tech Tights. Acesta este produsul care a adus Nike un capital serios de publicitate negativa, mai ales in Noua Zeelanda si Australia. Nike a fost obligat sa retraga de pe piata noul model de colanti comercializat sub acest label, ca urmare a asemanarilor modelului Nike cu un tatuaj traditional din Samoa - tatuajul barbatilor, Pe’a. “Inainte sa lansezi ceva de acest gen, se obisnuieste in general sa ai o consultare cu cei care detin modelul respectiv ”, a declarat un membru al parlamentului neo-zeelandez, Su’a William Sio, care a adaugat ca nu crede ca Nike a facut asta.

Mai mult decat atat, folosirea modelului de catre Nike a condus si la aparitia unei petitii online care descrie acesti colanti ca fiind “o insulta directa adusa popoarelor indigene din Pacific si, in plus, o incalcare a Declaratiei Natiunilor Unite referitor la Drepturile Popoarelor Indigene”. Petitia a fost semnata de 750 de persoane, iar ca urmare a scandalului creat, Nike a retras de pe piata colantii cu model samoan, declarand: “Colectia Nike Tattoo Tech a fost inspirata din tatuajele grafice. Ne cerem scuze tuturor celor care vad acest model ca fiind lipsit de sensibilitate la adresa unei culturi anume. Nu am intentionat sa aducem nicio ofensa”.

Pentru opinia publica gafele celor de la Nike par sa fi devenit o obisnuinta in ultima vreme, acesta parand un segment slab al celui mai mare producator de articole sportive din lume. Mai multe detalii in acest sens, vezi pe Mondo Caffe. Este deja celebru incidentul cu tricourile pentru Carolina Panthers,  echipa NFL din Carolina de Nord care, cu surprindere a primit din partea Nike  tricouri cu statul Carolina de Sud! Iar asta s-a intamplat in urma cu doar o luna… De asemenea, in martie 2012, Nike a lansat adidasii “Black and Tan” cu intentia de a comemora Ziua Sf. Patrick, o sarbatoare foarte importanta in Irlanda. Insa ceea ce nu a stiut nimeni din conducerea Nike este ca “Black and Tan” a fost o grupare paramilitara violenta care a adus teroare in Irlanda…

Despre ambtie

Eu nu ma consider o persoana amibitioasa absolut deloc. Probabil daca aveam ambitie, terminam printre primii la scoala, aveam o cariera frumoasa, si luptam pentru o viata mai buna. Nu, nu ma consider o persoana ambitioasa. Ma multumesc cu putin, desi sper ca la un moment dat in viata asta, sa am parte de ceva mai mult decat in prezent.
 
Pe de alta parte, stiu ca sunt persoane foarte ambitioase. Un exemplu, este o cunostinta de-a mea, care a vrut cu tot dinadinsul sa intre la medicina, prin urmare a stat un an acasa, nici macar nu a incercat sa dea la alta facultate. Anul respectiv, si l-a petrecut invatand in mod frecvent. Si uite asa, la momentul admiterii, era super pregatita. Si s-a vazut asta fiindca a intrat cu nota zece la medicina. Asta da ambitie. Nu stiu cum se poate naste amibitia asta. Daca s-ar cumpara la colt de strada, as fi prima care ar da bani pe asa ceva. Mai degraba cred ca face parte dintr-o trasatura genetica sau ceva de genul asta. Ca daca stau sa ma gandesc bine, nici la noi in familie nu sunt oamnei ambitiosi. Ca se laudau ai mei, ca puteau deveni avocati sau mai stiu eu ce, mda, asta nu e ambitie. Si eu pot sa ma laud, ca puteam sa ma fac profesoara de engleza. Dar nu am luat nota sufiecient de mare, si mi-a lipsit ambitia, de a invata mai mult si mai bine.
 
Sa zicem ca tata are putina ambitie in el. Nu a vrut sa se bage in credite niciodata pentru nimic. Si ambitia asta si-a tinut-o pana in ziua de azi. Tot ce si-a cumparat in casa, si-a cumparat pe banii proprii, fara a face credite la banca. Eu nu am avut ambitia asta, si uneori regret amarnic. Dar sunt sigura ca va rasari si pe strada noastra soarele la un moment dat. Cel putin asta vreau sa cred.