„Ancorarea” sau cum sa descoperi tot timpul partea plina a paharului prin NLP

Instrumentele NLP care te ajuta sa iti creezi stari pozitive interioare sunt cunoscute sub numele de tehnici de ancorare, de la principiul ancorei care asigura stabilitatea vasului in apa. Din punctul de vedere al NLP o ancora este un stimul extern care declanseaza un raspuns sau o stare interna particulara. Mirosurile sunt cele mai puternice ancore legate de evenimente si trecerea timpului. In general, ancorele trebuie sa fie specifice, diferite pentru fiecare miscare, sunet, imagine, unice, speciale, intense, sincronizate perfect si consolidate.

Oamenii isi creeaza ancore si raspund in functie de ele tot timpul: de exemplu, opresti masina cand vezi rosu la semafor si stii ca multe mancaruri te fac sa te lingi pe degete. De ce sunt ancorele asa de utile? Cand descoperi cum sa te ancorezi, poti sa iei toate experientele si amintirile pozitive si sa le folosesti in situatii provocatoare, foarte complicate. In NLP, atat practitionerul cat si clientul trebuie sa fie in stari pozitive si sa isi gaseasca ancore pentru bunul mers al sedintei de NLP. Un exemplu de ancorare primara, asemanatoarea celei din NLP, sunt experimentele lui Pavlov. A creat un stimul-mancarea-si a primit un raspuns consistent-cainele a salivat. Un stimul conditionat-sunetul unui clopotel-a fost asociat cu plasarea mancarii in gura cainelui, iar raspunsul cainelui la auzul clopotelului a fost instant. Colegul sau mai putin cunoscut Twitmeyer a facut si el experimente privind reflexul conditionat de la nivelul genunchiului. A luat un ciocanel si a lovit genunchiul si a sunat dintr-un clopotel cand ciocanelul a cazut spre genunchi. Dar intr-o zi, a lovit din greseala clopotelul fara sa atinga genunchiul pacientului cu ciocanelul. Ce s-a intamplat? Genunchiul a reactionat si a sarit cat colo desi nu fusese atins. Dar ancorarea cu care jubileaza NLP nu este nici pe departe o noutate.

Oamenii descopera si dezvolta comportamente ca raspuns la stimuli. De la concepere suntem programati sa raspundem unor anumiti stimuli, ne schimbam starea ca raspuns la mediul in care traim dand dovada de o flexibilitate comportamentala extraordinara. Daca nu stiti de ce viata pare ca nu mai este a dvs. si traiti viata altcuiva, nu va mai regasiti, puteti apela la serviciile de specialitate al EchipeiDiscovery prezentate prin intermediul siteului http://www.nlpdiscovery.ro, unde puteti descoperi informatii noi si interesante despre programarea neuro-lingvistica si cat de benefica este pentru cariera dvs. si afaceri.

Starea de azi