Gimnastica postnatala si prenatala



O viitoare mamica trebuie sa-si mentina organismul in forma, atat in perioada sarcinii cat si dupa nastere. O alimentatie sanatoasa impreuna cu exercitiile fizice conduc la un start de viata sanatos pentru copilul ce va veni.

Care sunt efectele gimnasticii prenatale?

Gimnastica prenatala se poate face doar dupa ce mergeti sa va consultati cu medicul obstetrician, si bineinteles se poate practica doar cu un efort mediu. Acest tip de gimnastica este benefic pentru:
  • reducerea disconfortului sarcinii, disconfort ce implia: depresia, stresul sau cresterea excesiva in greutate
  • Imbunatatirea circulatiei si relaxarea muschilor
  • Mentinerea elasticitatii pielii si tonifierea pelvisului
  • O absorbtie de calciu mult mai buna

Sfaturi pentru practicarea gimnasticii prenatale

Gimnastica prenatala trebuie practicata in permanenta sub supravegherea unui specialist, care va poate recomanda ce exercitii sa faceti in toate trimestrele sarcinii. Specialistul va poate sfatui cum sa respirati si va poate ajuta sa faceti exercitiile foarte corect si fara sa va puneti in nici un pericol. Este recomandat ca o femeie gravida ce face exercitii fizice regulat, sa consume cu aproximativ 500 – 800 de calorii mai mult decat o femeie gravida ce nu practica aceste exercitii.

Inainte sa incepeti desfasurarea exercitiilor de gimnastica prenatala, este necesar sa consumati: fructe sau preparate cu carbohidrati, pentru a nu va scadea glicemia. Specialistii in domeniul gimnasticii prenatale recomanda sa faceti astfel de sedinte la un interval regulat de timp, deoarece va poate usura atat sarcina cat si nasterea.

Care sunt efectele gimnasticii postnatale?

Acest tip de gimnastica este benefic pentru refacerea organismului dupa ce a-ti nascut. Gimnastica postanatala este indicat sa fie practicata la aproximativ 6-8 saptamani dupa nastere (Puteti citi mai multe despre femeia dupa nastere pe portalul 7 pitici). Efectele benefice ale gimnasticii postanatale sunt:
  • prevenirea depresiei
  • recuperarea elasticitatii pielii si eliminarea kilogramelor in plus de dupa sarcina;
  • intarirea si refacerea sistemului muscular;
  • eliminarea durerilor de spate;

Sfaturi pentru practicarea gimnasticii postnatale

Unii medici recomanda inceperea unor serii de exercitii foarte usoare chiar si la o saptamana dupa nastere. Aceste exercitii usoare pot fi spre exemplu plimbarile, mersul pe jos sau chiar inotul. Pentru cele care au avut o nastere prin cezariana sau o nastere cu anumite complicatii, este necesar sa fie intrebat medicul daca pot incepe sa faca anumite exercitii fizice. De retinut este faptul ca muschii unei femei ce a nascut recent, sunt mult mai slabiti decat inainte de a ramane insarcinata. Astfel, trebuie sa fiti foarte atente la miscarile bruste in ceea ce priveste spatele, abdomenul sau incheieturile.

Este indicat ca exercitiile de gimnastica postantala sa fie in permanenta supravegheate de catre un specialist in domeniu. Trebuie sa fiti constiente ca in urma unor studii efectuate s-a constatat faptul ca daca faceti unele exercitii mai intense, acestea pot cauza acumularea unor substante acide in laptele matern ce il vor face neplacut, si aceasta poate fi o problema pentru micutul dumneavoastra. Din acest motiv, specialistii recomanda ca noile mamici sa fie hidratate inainte de fiecare sedinta, si sa practice doar exercitii usoare, pentru a evita riscurile unei accidentari.