Pilota in serviciul anotimpurilor

“Intr-o nu stiu care seara / intr-o nu stiu care vara / intr-un nu stiu care sat / sub un stiu care pat”…Dupa cum spune si Semnal M, in anotimpuri pierdute, pe o coordonata de timp necunoscuta, relativitatea este una dintre indreptatirile vietii noastre.

Eu am sa spun asa: intr-o nu stiu care seara / dintr-o nu stiu care iarna / intr-un nu stiu care sat / intr-un un stiu care pat…am gasit o farama de copilarie in anotimpul zapezii si a lui Mos Craciun, cand am descoperit ce inseamna sa ai langa tine caldura unei pilote. Puful de gasca a reprezentat in acel moment aurul alb din dormitorul meu. In pilote, in saltele si perne este un ingredient seducator ce-ti sedeaza simturile si iti ofera un somn odihnitor, de calitate. Fie vara, fie iarna,pana de gasca iti ofera securitate sau prospetime, dupa caz. Parintii nostri au totusi pilote din lana. Probabil plapuma este o mostenire a spiritului mioritic. Lana, ca si omul de altfel, are un sistem de autoaparare ce impinge umezeala spre varfuri pentru a se evapora mai usor ulterior. Nu extrapolam subiectul baladelor caci ne individualizeaza spiritul propriei tolerante. Indiferent de materialul din care sunt confectionate, pilotele trebuie sa aiba calitatea de a-ti mentine temperatura naturala a corpului, de a-ti oferi siguranta in anotimpul rece si prospetime pe timp de vara. O pilota ofera corpului nostru capacitatea de-a se incalzi indeajuns cat sa ne  asigura securitate si sentimentul ca suntem in mijlocul unei oaze de liniste si confort.

Privind pe geam cum fulgii de nea cad linistit, infofoliti in pilota, totul pare atat de peren. Grijile sunt prinse undeva intre geam si pervaz iar vraja sentimentului de tihna este cea care inlocuieste datoria zilei de maine. Nici o amintire nu este mai statornica decat cea a propriului confort.