Nike raspunde acuzatiilor din Samoa

Pro Tattoo Tech Tights. Acesta este produsul care a adus Nike un capital serios de publicitate negativa, mai ales in Noua Zeelanda si Australia. Nike a fost obligat sa retraga de pe piata noul model de colanti comercializat sub acest label, ca urmare a asemanarilor modelului Nike cu un tatuaj traditional din Samoa - tatuajul barbatilor, Pe’a. “Inainte sa lansezi ceva de acest gen, se obisnuieste in general sa ai o consultare cu cei care detin modelul respectiv ”, a declarat un membru al parlamentului neo-zeelandez, Su’a William Sio, care a adaugat ca nu crede ca Nike a facut asta.

Mai mult decat atat, folosirea modelului de catre Nike a condus si la aparitia unei petitii online care descrie acesti colanti ca fiind “o insulta directa adusa popoarelor indigene din Pacific si, in plus, o incalcare a Declaratiei Natiunilor Unite referitor la Drepturile Popoarelor Indigene”. Petitia a fost semnata de 750 de persoane, iar ca urmare a scandalului creat, Nike a retras de pe piata colantii cu model samoan, declarand: “Colectia Nike Tattoo Tech a fost inspirata din tatuajele grafice. Ne cerem scuze tuturor celor care vad acest model ca fiind lipsit de sensibilitate la adresa unei culturi anume. Nu am intentionat sa aducem nicio ofensa”.

Pentru opinia publica gafele celor de la Nike par sa fi devenit o obisnuinta in ultima vreme, acesta parand un segment slab al celui mai mare producator de articole sportive din lume. Mai multe detalii in acest sens, vezi pe Mondo Caffe. Este deja celebru incidentul cu tricourile pentru Carolina Panthers,  echipa NFL din Carolina de Nord care, cu surprindere a primit din partea Nike  tricouri cu statul Carolina de Sud! Iar asta s-a intamplat in urma cu doar o luna… De asemenea, in martie 2012, Nike a lansat adidasii “Black and Tan” cu intentia de a comemora Ziua Sf. Patrick, o sarbatoare foarte importanta in Irlanda. Insa ceea ce nu a stiut nimeni din conducerea Nike este ca “Black and Tan” a fost o grupare paramilitara violenta care a adus teroare in Irlanda…