Sahul si stimularea inteligentei

Dezbaterile legate de coeficientul de inteligenta si jocuri au existat dintotdeauna, cercetatorii avand si dovezi in vederea sustinerii spuselor lor, ei fiind de parere ca jocul de sah poate fi incadrat in seria jocurilor de stimulare a inteligentei.

Potrivit lor, exista o legatura stransa intre coeficientul de inteligenta si calitatea unui jucator de sah, deoarece cu cat jucatorul este mai inteligent cu atat se imbunatateste si jocul de sah. Tot cercetatorii au fost cei care au stabilit modalitatea de functionare a creierului in timpul unui joc de sah, ei afirmand ca, stimulii vizuali sunt foarte importanti in ceea ce priveste o persoana care doreste sa joace sah, deoarece ochiul inregistreaza modalitatea de pozitionare a pieselor pe tabla si le asociaza cu diverse simboluri, transmintand informatia prin conexiuni neuronale catre creier. In ceea ce priveste stimularea inteligentei la copii prin intermediul jocului de sah, se pare ca ,acesta, are un rol destul de important in cresterea nivelului de creativitate si gandire. Micii sahisti pot avea si alte beneficii in ceea ce priveste ajutorul dat de catre acest joc in dezvoltarea lor si a proceselor de stimulare a inteligentei.

In primul rand, s-a stabilit ca, sahul imbunatateste memoria copiilor ei fiind mai atenti in cee ce priveste pozitia pieselor pe tabla, modul in care acestea sunt organizate ori anticiparea miscarilor pe care adversarul urmeaza sa le faca. Mai apoi, jocul de sah ajuta in dezvoltarea logicii, deoarece s-a stabilit in urma intervievarii unui numar mare de practicanti ai acestui sport ca, acestia au fost mai atenti atunci cand au avut de luat anumite decizii numarul greselilor fiind mai redus.

Jucatorul de sah isi bazeaza fiecare miscare pe un spirit de observatie si analiza destul de ridicat, aceste laturi fiind si ele dezvoltate in urma jocului. Un jucator bun trebuie sa fie atent la fiecare miscare pe care urmeaza sa o faca, sa realizeze calcule mentale bazate pe pozitia in care se afla, dezvoltandu-si astfel abilitatile de gandire si observatie acestea ajutandu-l si in situatiile intalnite in viata de zi cu zi.

Jocul de sah are o multitudine de beneficii asupra celui ce alege sa-l practice, pe langa acela de destindere, castigandu-si de departe denumirea de sportul mintii datorita principalelor calitati pe care le are in dezvoltarea intelegentei jucatorului.